ESBJERGS ØLHISTORIE

Det første bryggeri i Esbjerg var “Graff’s bryggeri”, som blev etableret 1. december 1880 i Kongensgade 84 af Frederich Carl Chr. Graff. Graff startede allerede i 1893 med at importere bajersk øl fra Hamburg, indtil konkurrencen fra de store danske bryggerier kom.

 

Den bajerske øl, som ellers spredte sig i Danmark, slog aldrig rodfæste i Esbjerg, hvor man helt frem til 1960’erne primært efterspurgte hvidtøl. Givetvis fordi alkohol% var lavere og man derved kunne undgå ølafgiften og derfor producere og sælge meget billigt.

 

Graff's bryggeri flyttede i 1895 til Gl. Vardevej 21. De lavede god og efterspurgt hvidtøl indtil det blev solgt til Albani i 1968 og endeligt lukkede i 1970.

 

“Esbjerg Bayersk- og hvidtøl-Bryggeri A/S, senere omdøbt “Esbjerg Bryghus”, blev startet i 1896 og lå i Nørregade 95 og var det største bryggeri i byen. Bryggeriet var det eneste bryggeri i Esbjerg, som har fremstillet bajersk- og pilsnerøl. I 1917 blev de danske bryggerier ramt af en øget beskatning og mængdebegrænsninger der gjorde at  “Esbjerg Bryghus” lukkede sin ølproduktion endeligt ned.

 

I dag 18. januar 2022, 105 år efter der sidst blev brygget øl på Esbjerg Bryghus i Nørregade, er ølbrygningen startet på det nye Esbjerg Bryghus i Jyllandsgade. Duften af mæskning og varmt malt spreder sig i bygningen og i området omkring Bryghuset… Det er en Historisk dag for Esbjerg og en stor dag for os.

Kilde: Bogen "Fra skibsøl til cola" - Bogtryksmuseet Esbjerg